Skal du tegne digitalt eller på papir?

Mange tegneserietegnere er gået mere eller mindre over til at tegne ved hjælp af en tablet som f.eks en Cintiq eller en iPad Pro. Udover at den slags selvfølgelig er lidt dyre, så er der andre fordele og ulemper, som du måske skal tænke over inden.

Fordele ved at tegne digitalt

Ctrl+Z

En af de helt store fordele ved at tegne digitalt, er at uanset hvilket program du bruger, har det helt sikkert en fortryd-knap. Når jeg tegner i hånden tager jeg tit mig selv i at lede efter den knap! Men digitalt kan du lave fejl og gå flere trin tilbage så let som ingenting.

Muligheder for mange lag og effekter

Der er en masse ting du kan lave på en iPad eller en tablet, som vil være umuligt på papir. Både farvelægning, effekter, penselstørrelse og fotobearbejdning. Du kan f.eks hive et foto ind, flytte rundt på det og skalere det op og ned, så det passer. Og så kan du i et nyt lag tegne efter i din egen stil, for til sidst at smide fotolaget væk. Det er smart!

Hurtighed

Når først man har lært programmet og tegnepladen at kende, så begynder det at gå stærkt. Og måske fordi man har “fortryd” funktionen, er man ikke så bange for at begå fejl. Måske du endda kan begynde at genbruge tegninger, ved at kopiere, skalere eller spejlvende figurer, elementer eller baggrunde.

En god investering..?

Selvom en tablet kan være ret dyr, så sparer du jo penge på papir og tusser i det lange løb. Din iPad Pro løber ikke tør for blæk midt i det hele og den fylder mindre på værelset end dine tegninger og tegneredskaber. Den er nem at have med alle steder og er altid klar – hvis man ellers husker at lade den op.

Ulemper ved at tegne digitalt

Tilgængelighed og pris

Papir og blyant er ikke svært at få fat i og det koster næsten ingenting. At udskifte papiret med en iPad Pro er dyrt!

Ctrl+Z

Hov vent, var det ikke en fordel, at man kunne fortryde? Jo, det kan det være. Men det kan også være en ulempe. Muligheden for hele tiden at fortryde streger eller farver gør jo, at det kan tage længere tid at tegne. Og så opvejer det lidt fordelen med hurtigheden.

Opdateringer og batteri

Hvornår har dit tegnepair sidst bedt om en opdatering eller din blyant løbet tør for batteri? Nej, vel? Alle former for elektronik kræver strøm engang imellem og nogle gange kræver programmet en opdatering. Og så er der pludselig ikke plads på iPad’en længere og du skal til at slette filer og lave backup, lige når du skulle til at tegne!

Teknik crasher også nogle gange og det gælder også tegneprogrammer, iPads og tablets. Hvis du ikke har fået gemt, kan du miste timers arbejde, hvis programmet pludselig går ned.

“Død” streg

Der er noget ved en computertegning, der bare ikke helt har samme tekstur og udtryk som en håndtegnet. Det kan også blive FOR perfekt. Nogle af de “fejl” man laver i hånden, giver liv til en tegning og medmindre man er virkelig dygtig med en stylus, så vil en tegning lavet digitalt næsten altid have det der lidt for perfekte udtryk.

Er det nu også hurtigere?

Jeg ved ikke hvordan I andre har det, men jeg synes tit det går langsommere på computer. Enten på grund af hukommelse, når man skal gemme, eller bare fordi der er så mange muligheder. Man kan jo f.eks zoome helt vildt ind og bruge lang tid på en detalje, der slet ikke kan ses på den færdige tegning. På papir har man overblik over hele siden altid og kan ikke sidde og fedte i detaljen.

Desuden har din computer eller tablet jo også både internet, spil, YouTube og alt muligt andet, der kan være distraherende for dit fokus. Og så ender du måske med at bruge længere tid på din tegning, end hvis du lavede det i hånden.

Ingen originaler

Måske betyder det ikke så meget for dig, men en original tegning eller maleri er noget mange mennesker sætter pris på. Selvfølgelig kan du printe din digitale tegning ud, men det er alligevel ikke helt det samme. Din farmor bliver gladere for en original.

Som du kan se er der både fordele og ulemper ved at tegne digitalt, men det er op til dig at vælge. Som med alle redskaber gælder det om at prøve det af og finde ud af, hvad du synes er sjovest, nemmest og fedest at arbejde med.

Held og lykke!

Skriv en kommentar