Mange går bare i gang med at tegne, uden at tænke på det færdige resultat. Men vil man gå mere professionelt til værks, er det en god idé at dele tegningen op i skitse og rentegning.
Skitsen er ligesom en prøvetegning. Man “føler” sig lidt frem med blyanten, laver måske flere streger oven i hinanden. Man kan have hjælpestreger midt i ansigtet og perspektivlinier og alt muligt. De streger kommer nemlig ikke med i rentegningen!
Rentegning er som navnet antyder mere ren. Det vil sige, at du vælger hvilke af dine streger og kruseduller, der skal med over på den “rigtige” tegning.
Som regel er rentegning noget man laver med en sort tusch. I gamle dage var det mere vigtigt med en helt sort streg, da trykketeknikken ellers ikke kunne ramme rigtigt. I dag bliver det meste printet og så gør det ikke noget at det er tegnet med blyant og der er gråtoner i.
Hvis du rentegner direkte ovenpå din skitse, så skal du jo have gang i viskelæderet bagefter. Det kan godt give nogle udfordringer. For det første er det ikke sikkert du kan viske alle streger helt ud, det kommer an på hvor hårdt du har trykket og hvad for en blyant, du har brugt. Et andet problem kan være papiret. Hvis papiret er for tyndt eller du visker for kraftigt, kan du komme til at rive papiret over.
Vil du være sikker på ikke at komme til at ødelægge din tegning, så kan du overveje at rentegne på et nyt stykke papir. Brug et lysbord eller bare et vindue, læg dit nye ark oven på din skitse og lav din side igen – bare pænere. Vær ikke bange for at sætte sorte streger på det hvide papir – du har jo din originale skitse uanset hvad.
Hvilket redskab skal jeg vælge?
Mange professionelle tegnere bruger en dyppepen med metalspids, eller måske endda en pensel. Begge dele kræver sort blæk og kan være ret svære at arbejde med. Det kræver en del øvelse at få stregerne til at se ud som du håber!
Er man nybegynder eller bare utålmodig, så kan man bruge en vandfast marker, f.eks en 0.5 marker fra Artline. Det er en god idé også at have et par tykkere markere, da man ellers skal bruge lang tid på at fylde felter ud, hvis de skal være helt sorte.
Hvis du har hverken gider viske ud eller rentegne på lysbord, så kan du lave din skitse med en lyseblå farveblyant og rentegne direkte ovenpå.
Kan man ikke bare tegne med blyant?
Jo, det kan du! Jeg har selv tegnet de sidste par bøger med en 0.7 stiftblyant. I dag scanner man jo som regel selv og kan skrue op for kontrasten, så stregen bliver mere sort. Du kan endda gøre det med din telefon! Herunder kan du se en lille video om hvordan du gør.
Hvad hvis man laver fejl?
Tro mig, vi laver ALLE fejl. Også sådan nogle som mig, der har levet af at tegne i over tyve år!
Små fejl i rentegningen kan nemt rettes ved at bruge en hvid Posca tusch eller klistre en lille, hvid label over. Store fejl kan rettes ved at udskifte hele ruden. Brug en skalpel, til at skære ruden ud og lægge et nyt papir under. Hvis du er helt og aldeles utilfreds med din side, så kan du jo lave en helt ny. Hvis du har rentegnet på et nyt ark, så har du jo stadig originalen.
I kurset Tegneserieskolen, er der afsat en hel lektion til rentegning og farvelægning. Du tilmelder dig kurset her.